Winst- en verliesneming
Een verantwoord financieel beleid en beheer vereist dat binnen de Grondexploitatie principieel winsten pas worden genomen wanneer deze gerealiseerd zijn en verliezen worden genomen wanneer deze te voorzien zijn.
Van winstneming kan pas sprake zijn wanneer de winst gerealiseerd is in een plan of in een fase van een plan. Voorwaarden voor tussentijdse winstneming zijn dat de exploitatieopzet voorziet in duidelijke herkenbare fasen, de winst in die fase is gerealiseerd en in vervolgfasen geen verliezen worden verwacht, tenzij daarvoor voldoende voorzieningen zijn getroffen.
Winstneming vastgelegd in onze eigen Nota Grondbeleid 2024
Citaat uit de nota Grondbeleid: "Winst kan als gerealiseerd worden beschouwd wanneer minimaal 90% van de verkopen en de kosten gerealiseerd zijn, de onderliggende exploitatieopzet reëel is en er geen risico’s worden voorzien of dat deze financieel zijn afgedekt. Bij de herziening van de grondexploitaties actualiseert de gemeente ook de (tussentijdse) winstnemingen en past deze eventueel aan. De gemeente stort (tussentijdse) winstnemingen in de reserve voorlopige winstneming grondexploitatie".
Zoals reeds gesteld zullen verliezen op het moment dat deze te voorzien zijn genomen moeten worden. Jaarlijkse herziening van de exploitatieopzetten van lopende complexen is derhalve noodzakelijk. Indien verliezen niet meer binnen de desbetreffende exploitatieopzetten opgevangen kunnen worden zullen deze ten laste worden gebracht van de reserve winst grondverkopen (zie ook het onderdeel “Financiële positie van de grondexploitatie).
Winstneming op basis van de POC (Percentage of Completion) methode
In de notitie Grondexploitaties van de commissie BBV is opgenomen: "Indien het resultaat op de grondexploitatie op betrouwbare wijze kan worden ingeschat, tussentijdse winst dient te worden genomen". Dit moet gebeuren volgens de POC methode.
De gemeente is genoodzaakt om winst te nemen volgens bovenstaande methode, deze gaat wettelijk boven onze eigen vastgestelde regels. Kort gezegd houdt dit in dat er op elk complex gekeken moet worden naar de mate van verkoop van de kavels en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Uit de berekening volgt een percentage wat als winst genomen moet worden.
Omdat deze minder voorzichtige methodiek niet aansluit bij het gemeentelijk grondbeleid heeft de raad besloten het resultaat volgens de POC-methode te storten in een nieuw gevormde reserve voorlopige resultaten grondexploitatie. De winst kan, in overeenstemming met de door de raad vastgestelde nota reserves en voorzieningen en het gemeentelijke grondbeleid, worden aangewend indien minimaal 90% van de gronden in een complex is verkocht. De stand van deze reserve is per 31 december 2023 € 1,8 miljoen. Dit betreft de gecalculeerde voorlopige winst van Zuidbroek 3, Zenderink en Berghorst II. |
---|