Paragrafen

Paragraaf F: Grondbeleid

Grondbeleid

Het grondbeleid vormt een vast onderdeel van de begroting en verantwoordingscyclus van de gemeente. In het Besluit Begroting en Verantwoording Provincies en Gemeenten (BBV) is bovendien vastgelegd dat zowel in de begroting als in de jaarrekening er een afzonderlijke paragraaf over het grondbeleid moet worden opgenomen.
In de financiële verordening is opgenomen dat het college de gemeenteraad ten minste eens in de 4 jaar een nota grondbeleid aanbiedt. De nota is geen wettelijke verplichting, maar wel een belangrijk instrument voor de kaderstellende rol van de gemeenteraad.

Wat is grondbeleid?

In de Handreiking "Grondbeleid voor raadsleden (Ministerie van BZK, 2018) wordt hierover het volgende geschreven:
“Grondbeleid is geen doel op zich, maar een middel. Grondbeleid is een middel om ruimtelijke doelstellingen op het gebied van de volkshuisvesting, lokale economie, natuur en groen, infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen te verwezenlijken, en is dus niet leidend maar volgend op deze ruimtelijke doelstellingen."
In omgevingsvisies, beleidsnota’s en omgevingsplannen legt de gemeente haar ruimtelijk beleid vast. Welke verdere verstedelijking staat de gemeente in de komende jaren voor? Welke voorzieningen moeten daartoe worden aangelegd? Welke ruimte krijgt de natuur in de gemeente? Het grondbeleid kan dus ook helpen om in te spelen op de doelen die in de Toekomstvisie zijn vastgelegd.

Nota grondbeleid gemeente Wierden 2024

Op 30 januari 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met de "Nota Grondbeleid 2024".
In de "Nota Grondbeleid 2024" zijn 7 uitgangspunten/ doelstellingen uitgewerkt die aansluiten op bestaand beleid en visies van de gemeente Wierden
Hierna volgt een korte samenvatting van de uitgangspunten/ doelstellingen.

I Grondbeleid: Realiseren van gemeentelijke ambities.
Grondbeleid vormt de koers voor de grondpolitiek, maar het is belangrijk te benadrukken dat het geen doel op zich is. Het is een middel om gemeentelijke ambities te realiseren. Denk hierbij aan het bouwen van woningen, het versterken van de economie en het verbeteren van voorzieningen om het leven in de gemeente te verbeteren.

II Dynamisch grondbeleid: Flexibel en doelgericht.
In de "Nota Grondbeleid 2024" wordt voorgesteld om over te gaan tot dynamisch grondbeleid. Dit betekent dat we voor elke situatie op maat gemaakte beslissingen nemen over de rol van de gemeente en de inzet van instrumenten bij ruimtelijke ontwikkelingen. De inzet zal een actiever grondbeleid zijn voor de realisatie van onder andere de behoefte aan woningen in de komende jaren.
Hoewel de voorkeur uit gaat naar een actieve benadering om ervoor te zorgen dat de behoefte aan onder andere woningen in de komende jaren wordt vervuld, betekent dit niet dat we de mogelijkheid van een meer faciliterende rol uit het oog verliezen. In situaties waar de markt een goede bijdrage kan leveren aan het realiseren van onze beleidsdoelen zullen wij een meer faciliterende rol pakken.

III (Strategische) verwerving: Grip op ontwikkelingen.
Het verwerven van gronden, vooral op strategische momenten, is essentieel om controle te houden over ontwikkelingen. Om verantwoord met het beschikbare kapitaal om te gaan, hanteren we duidelijke spelregels.

IV Gronduitgifte: Marktconforme voorwaarden.
Gronduitgifte gebeurt in beginsel tegen marktconforme voorwaarden en prijzen, conform het grondprijsbeleid van de gemeente Wierden.

V Kostenverhaal: Verzekeren van financiële compensatie.
We streven naar kostenverhaal bij voorkeur via een exploitatieovereenkomst. Hierbij houden we ons aan de wettelijke kaders en zorgen we voor een redelijke en billijke regeling. Indien nodig kunnen we, onder de Omgevingswet, het kostenverhaal opnemen in het Omgevingsplan, projectbesluit of omgevingsvergunning voor buitenplanse omgevingsactiviteiten.

VI Financieel beheersen van risico’s
Bij grondexploitaties beperken we de risico’s door flexibliteit, cashflowsturing en risicomanagement. Hierbij houden we ons aan de (wettelijke) BBV-regels (Besluit Begroting en Verantwoording).

VII Governance: Samenwerking tussen raad en college
De gemeenteraad stelt met de nota grondbeleid de kaders vast voor het grondbeleid en speelt een controlerende rol. Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering van het grondbeleid binnen deze kaders en  legt verantwoording af aan de raad over de voortgang en de resultaten van het grondbeleid.

Deze pagina is gebouwd op 10/14/2024 16:15:36 met de export van 10/14/2024 16:10:23