Bestaand beleid
- Op basis van een integraal beheer openbare ruimte (IBOR) te komen tot maatwerk in het onderhoud van de openbare ruimte en waarbij gestuurd wordt op beeldkwaliteit. Hierbij de communicatie tussen bestuur, burger en beheerder bevorderen. Uiteindelijk resulteert dit in een positievere bijdrage aan de tevredenheid van de burger. Binnen het integraal beheersplan is per gebied de gewenste beeldkwaliteit op onderhoudsniveau beschreven.
- Het zeker stellen van kwalitatief goede en betaalbare grafruimte voor de toekomst.
- Begraafplaatsen worden kostendekkend door de eigen buitendienst geëxploiteerd. Dit is in 2025 op begrotingsbasis niet aan de orde.
- Speelplaatsen: de jaarlijkse onderhoudsinspectie wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf. De gemeente voert jaarlijks (afhankelijk van het gebruik) gemiddeld drie keer een visuele controle uit per speelplaats. Om het onderhoudsniveau op peil te houden en de kwaliteit van de speeltoestellen te waarborgen worden het huidige onderhoudsbudget en bestaande kredieten gebruikt. In deze begroting is de 1e jaarschijf van het vastgestelde speelplaatsenbeleidsplan verwerkt. Er wordt er naar toegewerkt om de speelplekken aantrekkelijker te maken voor oudere doelgroepen en te veranderen in sociale ontmoetingsplekken waar jong en oud elkaar ontmoeten. Bij het (her)inrichten van een speelplaats worden omwonende ouders aangeschreven met het verzoek de speelplaats in buurtbeheer te nemen. In samenwerking met de gemeente wordt de speelplaats aangelegd en onderhouden. Als omwonenden kiezen om de speelplek niet in buurtbeheer te nemen worden de speelplekken sober of niet heringericht. Bij de inrichting van speelplaatsen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de leeftijd van kinderen uit de buurt en de verkeersveiligheid.
- Er moeten voldoende, schone en veilige speel- en trapveldjes in nieuwe wijken worden gerealiseerd en in de bestaande wijken behouden blijven.
- Belangrijkste activiteiten m.b.t. groen hebben betrekking op beleid, beheer, klachten en toezicht, regulier onderhoud van het openbaar groen, omvormingen en onderhoud van bomen. De werkzaamheden worden nagenoeg volledig uitgevoerd door de buitendienst.
- Het beheer van bomen is een zorgplicht. Door klimatologische omstandigheden en waarschijnlijk ook vanwege uitbreiding van waterwinning staat de kwaliteit van het bomenareaal onder druk. Dit resulteert in kap en vervanging en extra snoei en controle.
- Met betrekking tot riolering spitst het beleid zich toe op de drie zorgplichten, te weten: Grond- hemel & afvalwater. Het huidige beleid is met name gericht op beheer, klachten en toezicht en regulier onderhoud van het gemeentelijk rioleringsnetwerk. Voor rioolreparaties, vervanging van riolering, vervanging van pompen en gemalen en taken vanuit de zorgplicht worden jaarlijks kredieten beschikbaar gesteld. Alle jaarlijkse lasten worden gedekt door de opbrengst uit de rioolheffing. Deze heffing is 100% kostendekkend. Het Watertakenplan 2020-2024 is op 9 juli 2019 door de gemeenteraad vastgesteld. De rioolheffing wordt tot 2040 jaarlijks met 1% verhoogd exclusief de inflatoire aanpassing.
- Doelstelling uit Nota bodembeheer, Bodemkwaliteitskaart buitengebied en Bodemfunctiekaart: op milieuhygiënisch verantwoorde en kostenefficiënte wijze de toepassing van grond en baggerspecie mogelijk maken.
- Binnen de gemeente Wierden is er op dit moment sprake van het aanwezig hebben van tussen de 250.000 en 350.000 m2 asbestdaken. Op dit moment loopt er binnen de provincie Overijssel een subsidie "Asbest eraf en zon erop" voor het verwijderen van asbestdaken.