Leeswijzer
Het Programmaplan is zoals gezegd ingedeeld naar programma’s. Dat zijn de vijf programma’s uit het coalitieprogramma met als titel 'Ruimte voor iedereen'. Elk programma behandelt een bepaald beleidsdoel van de gemeente en geeft de doelstellingen aan die de gemeente op dit beleidsveld wil realiseren. Daarnaast zijn er 2 voorgeschreven overzichten opgenomen.
Bij elk van de aangewezen programma’s gaat het in de kern van de zaak steeds om de 3 W-vragen:
- Wat willen we bereiken?
- Wat gaan we er voor doen?
- Hoe gaan we dit meten?
- Wat mag het kosten?
De gedachte hierachter is dat de gemeenteraad door het beantwoorden van deze vragen zijn kaderstellende rol goed kan invullen. De raad stuurt op het niveau van de programma’s, het college op het niveau van de uitvoeringsinformatie (de taakvelden). Het autorisatieniveau van de gemeenteraad ligt op het niveau van de programmatotalen.
Wat willen we?
Hier wordt het beoogde maatschappelijk effect aangegeven. Op het niveau van de programma’s staan kernpunten weergegeven waarmee bepaalde doelen worden nagestreefd.
Wat gaan we daar voor doen?
Nadat de vraag “wat willen we bereiken?” is beantwoord, wordt aangegeven wat gedaan zal worden om de gestelde doelen na te streven. Dit komt tot uitdrukking in nieuwe actiepunten en beschrijving van bestaand beleid.
Hoe gaan we dit meten?
Er is landelijk een basisset beleidsindicatoren voorgeschreven. Hiermee wordt beoogd om de begrotingen inzichtelijker te maken voor raadsleden die niet met financiën zijn belast en een betere onderlinge vergelijkbaarheid van de gemeentebegrotingen mogelijk maken.
Daarnaast zijn er outputgegevens opgenomen, die ten dele laten zien wat er binnen het bestaande beleid om gaat, deze zijn informatief van aard en worden dan ook niet ter vaststelling aangeboden aan uw raad.
Wat mag het kosten?
Per programma wordt aangegeven wat de structurele en éénmalige lasten en baten zijn. In dit overzicht wordt onderscheid gemaakt in:
- Lasten en baten: het totale bedrag dat gemoeid is met het programma, inclusief nieuw beleid;
- Mutaties reserves: hier worden de toevoegingen en onttrekkingen aan reserves zichtbaar gemaakt en deze leiden tot een totaal bedrag per programma na mutaties in reserves;
- In een detailtabel worden de baten en lasten onderverdeeld in uitvoeringsinformatie per taakveld;
- Nieuw en wijziging van beleid wordt inzichtelijk gemaakt in afzonderlijke tabellen. Hierbij wordt een onderverdeling gemaakt in:
- nieuwe actiepunten (gebaseerd op de Nota Meerjarenbeleid 2025-2028);
- verdere voorstellen die voortvloeien uit de Nota van aanbieding.