Bestaand beleid
De volgende thema’s / prioriteiten zijn benoemd voor het komende 2 jaar:
- Beleid op orde, waarbij de volgende beleidsterreinen als eerste worden aangepakt:
- BIBOB beleid, en mede organiseren dat dit onderdeel wordt van de werkprocessen. Voor versterking hiervan vragen we extra middelen aan;
- Beleidsplan kinderopvang opstellen, gekoppeld aan bouwkundige eisen/inzet Brandweer.
- Ondermijning:
- Lokaal ondermijningsoverleg;
- Deelname aan Regionale samenwerkingsverbanden ondermijning;
- 2 maal per jaar week van de ondermijning;
- Actiepunten vanuit de Weerbaarheidsscan uitvoeren. Een groot deel is gerealiseerd (ondermijningsoverleg, agressieprotocol, up-to-date Damoclesbeleid, interne bewustwordingssessies). Een aantal is nog op te pakken, waaronder meer inzet en toepassing van Bibob ;
- Interne bewustwording organiseren. Dit is met name gericht geweest op inwoners en bedrijven in het buitengebied. Vorig jaar als gemeente aangesloten bij M (Meld Misdaad Anoniem) en ook meegedaan met een campagne gericht op de vastgoed(sector).
- Cybercriminaliteit. vooralsnog sluit Wierden zich aan bij regionale campagnes. Politie doet aan voorlichting bij met name ouderen. Er is dit jaar een voorlichting aan directeuren basisscholen gegeven (lessen Hackshield aan scholieren).
- Bedrijf continuïteit plan (BCP) , zorgen met andere afdelingen dat bewustwording van deze thema’s georganiseerd wordt.
- Jeugd en Veiligheid, aandacht voor hangjongeren en regie oppakken om samen met de jeugdzorgmedewerkers preventie voorrang te geven.
- Omgevingsveiligheid:
- Spoorveiligheid;
- Opstellen van een visie op de ondergrond (asbest, munitie, drinkwaterverontreiniging etc.)
- Integraal Veiligheidsplan op hoofdlijnen, gekoppeld aan (tweejaarlijkse) operationele plannen en een uitvoeringsagenda is in de opstartfase..
- Aanpak zorgfraude in samenwerking met het sociaal domein.
- Voegsignaleringsoverleg opzetten en zorgstructuur continueren
- Aanpak personen met onbegrepen gedrag vanuit het AVE-model (Aanpak Voorkomen Escalatie) opzetten, implementeren en daarmee gaan oefenen.
- Interne Veiligheid: optimaliseren en borgen waaronder het agressieprotocol, gebouw/ toegangsbeleid en risico inventaris
- Agressieprotocol;
- Gebouw/toegangsbeleid;
- Risico inventarisatie en evaluatie.
De Veiligheidsregio Twente (VRT) wil de veiligheid van iedereen die in Twente woont, werkt en verblijft vergroten door crisisbeheersing en rampenbestrijding efficiënt, effectief en professioneel te organiseren. Om dit te realiseren werken zij intensief samen met politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en alle veertien Twentse gemeenten. Afhankelijk van de aard en oorzaak van een incident werken zij ook samen met Defensie, andere overheden en Openbaar Ministerie.
De VRT heeft een beleidsplan opgesteld voor de jaren 2021-2024.
De speerpunten van dit beleidsplan (2021-2024) zijn:
- continuïteit en stabiliteit, het goed blijven doen, zoals ze dat nu doen, met voldoende mensen en middelen;
- een nieuwe meldkamerlocatie in Apeldoorn;
- aansluiting blijven vinden en behouden bij de Twentenaren;
- Technologische veranderingen: kansen benutten en proactief reageren op potentiële bedreigingen;
- anticiperen op crisistypen gerelateerd aan klimaatverandering;
- anticiperen op de wijziging van meerdere wetten die invloed hebben op de taken van de VRT.