Programma 2 Sterke sociale samenleving

Gezond voelen en meedoen

 Bestaand beleid

  • We werken in onze gemeente in het sociaal domein vanuit het concept Positieve gezondheid. Dit is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Met die bredere benadering ondersteunen we het vermogen van onze inwoners om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Professionals van de verschillende voorveld- en zorgpartners en medewerkers van de gemeente krijgen scholing om vanuit Positieve gezondheid 'het andere gesprek' te voeren met inwoners. En ze uit te nodigen, uit te dagen en te ondersteunen om de eigen regie te nemen.
  • Met een gezonde leefstijl kan men niet vroeg genoeg beginnen. Sport is meer dan alleen bewegen. Sport en bewegen verbindt de integrale aanpak op alle beleidsdomeinen, draagt bij aan het realiseren van onze maatschappelijke doelen, heeft een positieve invloed op een actieve en gezonde leefstijl, bevordert sociale participatie en zorgt er voor dat inwoners gezond en vitaal blijven.
    Naast een preventieve functie stimuleert sport en bewegen naast de sociale, ook de emotionele en fysieke ontwikkeling van in het bijzonder jeugd en jongeren. Daarom bevorderen we de deelname van kinderen aan sport door het kindpakket actief onder de aandacht van de doelgroepen te brengen.
  • De bredere kijk op sport en bewegen is verwerkt in de Visie sport en bewegen. In het verlengde van de visie zijn in het Wierdens Sportakkoord (als onderdeel van ons GALA-plan) vier thema's verder uitgediept: Inclusiviteit en diversiteit, Vaardig in bewegen, Vitale sportaanbieders en Sociaal veilige sport. In 2024 wordt de Uitvoeringsagenda sport en bewegen opgeleverd. Deze uitvoeringsagenda is het instrument dat de visie op sport en bewegen omzet in tastbare acties, waardoor de maatschappelijke impact van de visie op sport en bewegen nog groter wordt.
  • De gemeente beschikt over een meer dan vereiste dekkingsgraad van AED’s. Een deel van de AED’s is door de gemeente geplaatst en wordt door de gemeente onderhouden en zo nodig vervangen. Daarnaast kunnen derden (bedrijven, verenigingen, etc.) zelf een AED plaatsen. Zij zijn dan ook zelf verantwoordelijk voor eventuele vervanging. Deze AED's worden wel door de gemeente onderhouden, als ze aan de voorwaarde voldoen dat ze 24/7 beschikbaar zijn voor iedereen.
Deze pagina is gebouwd op 10/14/2024 16:15:36 met de export van 10/14/2024 16:10:23